Millingse ondernemers blijven nog even zelfstandig

MILLINGEN - De MOV (Millingse Ondernemers Vereniging) blijft voorlopig zelfstandig opereren. Een fusie met de Groesbeekse (GOV) en Ubbergse ondernemers (Ondernemend Ubbergen) ziet 98 procent van de ruim 85 leden niet zitten, aldus de kersverse voorzitter Willem Spann.

,,Ik vind dat mensen van mijn generatie op moeten staan en hun verantwoordelijkheid moeten nemen", zegt hij. ,,En dat geldt niet alleen de ondernemersvereniging, maar in zijn algemeenheid.”  Spann is dan ook nog vice-voorzitter van de afdeling Zuidoost Gelderland van Bouwend Nederland, de vereniging van aannemers. 

De nieuwe voorzitter runt zelf in Millingen het familiebedrijf Spann-Eerden, een aannemerij en een bouwmarkt. Nu nog de Multimate, maar vanaf april wordt dat de Hubo. Spann-Eerden werd in 1957 vanaf de werf opgericht door de scheepstimmerlieden Spann en Eerden. Willem Spann nam het bedrijf in 2008 (de crisis begon net; hij werkte er al sinds 2004) over van zijn vader en diens vier broers. ,,Ik heb twee zussen en 32 neven en nichten; niemand had interesse. Toen heb ik het gedaan; ik wilde het graag.”

Wel samenwerken

Na de gemeentelijke herindeling in 2015 - Ubbergen, Millingen en Groesbeek smolten samen tot Berg en Dal - kwam de vraag of ook de ondernemersverenigingen niet op zouden moeten gaan in één Berg en Dalse ondernemersvereniging. Niet dus. ,,Samenwerken wel", zegt Spann, ,,maar een fusie is niet aan de orde."

Hij wijst op de ligging van Millingen. ,,Ondernemers hier gaan niet naar Groesbeek voor een bijeenkomst. Dat vinden ze te ver. Maar hier in Millingen komen ze wel. We hebben 85 leden en de opkomst op onze bijeenkomsten is goed. Dat willen we zo houden.”

Spann en zijn nieuwe bestuur juichen de recent opgerichte BIZ (Bedrijven Investerings Zone) in Millingen toe.  ,,Nu kunnen we het centrum een impuls geven met acties, hanging baskets en met feestverlichting in de donkere dagen. We moeten proberen de toeristen die met het pontje hier komen, het centrum in te trekken. Die fietsen Millingen nog te vaak voorbij. En er staan winkels leeg. We moeten ervoor gaan zorgen dat bestaande winkels overgenomen worden als de ondernemer met pensioen gaat én dat er nieuwe winkels bijkomen. Het centrum van Millingen moet levendig blijven."

Randstad ontvluchten

Millingen ligt geïsoleerd. Dat kan wel eens een voordeel worden, denkt Spann. Want in navolging van het populaire TV-programma Voor hetzelfde geld  strijken momenteel ook in het Rijndorp mensen neer, die de drukke Randstad willen ontvluchten. Nog niet massaal, maar de eerste signalen zijn er. ,,Ik heb al voor twee mensen uit de Randstad die in Millingen komen wonen een verbouwing moeten doen", zegt Spann.

"We moeten ervoor gaan zorgen dat bestaande winkels overgeno­men worden als de ondernemer met pensioen gaat" Willem Spann, Voorzitter MOV

Thed Maas 24-12-19, 09:03